Για να ενημερωθείτε σχετικά με τη διδακτέα ύλη και τις οδηγίες διδασκαλίας των μαθημάτων Γενικής Παιδείας της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης ημερήσιου και της Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξης Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. σχ. έτους 2018-2019 πατήστε εδώ.

ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Το Υπουργείο προτείνει συνδυαστικά τόσο σύγχρονες, όσο και ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας:
Σύγχρονη (τηλεκπαίδευση) είναι η απευθείας διδασκαλία και μετάδοση μαθήματος σε πραγματικό χρόνο από εκπαιδευτικό, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές που παρακολουθούν ζωντανά μέσω υπολογιστή, κινητού ή tablet. Στην πλατφόρμα μπορεί κανείς να συνδεθεί και διαδικτυακά και τηλεφωνικά.
Ασύγχρονη είναι η διδασκαλία κατά την οποία ο/η μαθητής/τρια συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικό χρόνο από τη διαδικασία παράδοσης του μαθήματος ή δημιουργίας υλικού από τον εκπαιδευτικό, έχοντας πρόσβαση σε μαθησιακό υλικό και χρονοδιάγραμμα μελέτης μέσω διαδικτύου (σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ή πλατφόρμες που παρέχει το Υπουργείο).

Η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν υποκαθιστά το μάθημα στην τάξη. Στόχος δεν είναι η κάλυψη της διδακτέας ύλης, αλλά η διατήρηση της επαφής των μαθητών με τη μαθησιακή διαδικασία.

Η ασύγχρονη εκπαίδευση απευθύνεται σε όλους τους μαθητές των ΕΠΑΛ και όλες τις μαθήτριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Ειδικά για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄Λυκείου οι πλατφόρμες της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δύνανται να αξιοποιηθούν παράλληλα και επικουρικά με την πλατφόρμα σύγχρονης εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ.

Για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως ασύγχρονης εκπαίδευσης, προτείνεται να αξιοποιηθούν πληροφοριακά συστήματα, δίκτυα και εφαρμογές που έχει αναπτύξει το ΥΠΑΙΘ όπως για παράδειγμα το e-class και η Ψηφιακή Εκπαιδευτική Πλατφόρμα e-me.
Μέθοδοι και εργαλεία που τυχόν έχουν ήδη αναπτυχθεί και χρησιμοποιούνται από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς για την ανάγκη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είναι δυνατόν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται παράλληλα με όσα προτείνονται με το παρόν έγγραφο οδηγιών.
Η επιλογή της πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του/της κάθε εκπαιδευτικού. Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί και οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων θα υποστηριχθούν για την ψηφιακή πλατφόρμα e-me και για την ψηφιακή πλατφόρμα e-class από τα αντίστοιχα κέντρα εξυπηρέτησης (Help Desk).

Εφόσον χρειαστεί οι εγγραφές εκπαιδευτικών και μαθητών/μαθητριών στο ΠΣΔ θα συνεχιστούν έως και την Δευτέρα 30/03/2020.

 

 

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για την Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (pdf).

Εν όψη της δεύτερης εβδομάδας εφαρμογής της εξ αποστάσεως διδασκαλίας παρακαλώ λάβετε υπόψη σας τις εξής οδηγίες:

  1. Για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω του λογισμικού webex  μας ζητούν στοιχεία από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, όσοι λοιπόν προγραμματίζεται τηλεδιασκέψεις να αποστέλλετε για κάθε συνάντηση που προγραμματίζετε και μια πρόσκληση στο email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it." target="_blank">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  2. ΠΡΟΣΟΧΗ: Πριν από την αποστολή προσκλήσεων τηλεκπαίδευσης στο webex πρέπει να ελέγχεται η επικαιροποιημένη λίστα με τα email των μαθητών. Η λίστα είναι δυναμική και κάθε μέρα μπορεί να υπάρξουν αλλαγές.

 

WEEBEX

 

 

Ασύγχρονη Τηλεκπαίδευση

 

Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για την Ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (pdf).

Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για την Ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, 23/3/2020 (pdf).

 

Εγγραφή εκπαιδευτικών στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, εφόσον δεν έχουν κωδικούς: https://register.sch.gr/teachers/

Ηλεκτρονική Τάξη: https://eclass.sch.gr/

Πλατφόρμα e-me: https://auth.e-me.edu.gr/

Διαδραστικά Σχολικά Βιβλία(Ε-Books) :  https://dschool.edu.gr

Ψηφιακό Εκπαιδευτικό Υλικό(Φωτόδεντρο) : https://dschool.edu.gr/

Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια(Πλατφόρμα «Αίσωπος») :  http://aesop.iep.edu.gr/

Eclass

Για το eclass  υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας "ανοιχτών μαθημάτων εφόσον το επιθυμεί ο καθηγητής, τα οποία δεν απαιτούν την σύνδεση των μαθητών στο μάθημα με λογαριασμό ΠΣΔ.Τα "ανοικτά μαθήματα" παρέχουν περιορισμένες λειτουργίες σε σχέση με τα κλειστά, αλλά αποτελούν μια γρήγορη λύση, όσο οι μαθητές δημιουργούν ακόμη τους λογαριασμούς τους. Ο εκπαιδευτικός μπορεί να οργανώνει το υλικό του στο ανοικτό μάθημα και οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό. Στη συνέχεια τα μαθήματα αυτά μπορούν να μετατραπούν σε "κλειστά" από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό. Το σενάριο αυτό θα επιτρέψει την σταδιακή προσαρμογή των μαθητών στην ασύγχρονη τηλεκπαίδευση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας των μαθητικών λογαριασμών.

Δείτε το βίντεο με οδηγίες χρήσης της πλατφόρμας eclass βρίσκεται εδώ.  
Τις ημέρες αυτές είναι πολύ συχνό φαινόμενο να εμφανίζεται στο eclass το παρακάτω μήνυμα
 
"Προσωρινά μη διαθέσιμο 503"

Αυτό οφείλεται στον αυξημένο φόρτο του συστήματος και θα πρέπει δυστυχώς να προσπαθήσετε ξανά αργότερα. Γίνονται συνεχώς εργασίες αναβάθμιση και απ' ό,τι φαίνεται η κατάσταση βελτιώνεται μέρα με η μέρα.

 

 

 

Εξωτερικοί Ιστότοποι